+358 44 560 8083

Käyrälammen pyörähdys

Pituus 10,5 km | Nousua 128 m

Käyrälampi – Kouvolan keidas – tuo kesäkuuman vilvoittelupaikka on erilaisten palvelujen keskittymä, tarjoten tekemistä ja näkemistä moneen makuun.

Lammen ympäri pääsee kiertämään polkuja ja metsäteitä, epävirallista ja merkkaamatonta maastoreittiä pitkin. Reitti tarjoaa elämyksiä maastopyöräilyn harrastajalle, kuntoilijalle, retkeilijälle ja luonnossa liikkujalle.

Lähtöpaikka
Käyrälemmen uimaranta, Käyrälammentie 20, 45200 Kouvola. Lahdentien ja Kotkan valtatien risteyksessä. Parhaiten Käyrälemmelle pääsee polkupyörällä tai omalla autolla.
Nähtävyydet ja palvelut
Kesällä: 2 uimarantaa, 3 koskea, korpimaisemaa, 3 kahvilaa, rantalentiskentät, vesipuisto, huvipuisto, sauna, SUP-lautavuokraamo, Frisbeegolfrata, leirintäalue, piknikalue, koirapuisto, kanoottilaituri
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-000
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-001
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-002
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-003
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-004
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-006
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-005
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-007
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-008
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-009
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-011
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-010
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-012
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-013
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-018
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-017
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-014
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-016
kouvolan-maastoreitit-kayralampi-015

Reittikuvaus

Hyvä aloituspaikka reitille on Käyrälammen uimaranta. Reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Vastapäivään ajettaessa kuljetaan aluksi hiekkapohjaista ulkoilureittiä ohi huvipuistoon johtavan sillan. Metsään siirryttäessä tulee muutama helppo nousu ja mukava alamäki. Jyräänjoelle saavuttessa reitin voi ajaa joko helpompaa metsän puolta tai vaikeampaa, enduro-tyyppistä rantapolkua.
Rauhallisesti virtaava Paaskoski ylitetään siltaa pitkin ja saavutaan Paaskosken majalle, jonka tulikatos on oivallinen taukopaikka. Paaskoskella onnistuu rantautuminen myös kanootilla.
Reitti jatkuu majan parkkipaikan reunalta polkua pitkin kohti Lokinmäkeä. Nousua tulee jonkin verran ja polku on paikoin teknisempää, polveilevaa ajajan polkua. Kaasulinjan jälkeen käännytään vasemmalle kohti Mäyrämäkeä. Alueella risteilee runsaasti polkuja ja reitillä pysyminen voi olla haastavaa ilman navigointilaitetta.
Maasto tällä korpitaipaleella on mukavan kumpuilevaa ja sen kinttupolku kiemurtelevaa. Vastaantulevien tuulenkaatojen ylitykset ja kierrot tuovat matkaan oman mausteensa. Muista, että korpit valvovat puissa etenemistäsi.
Korpitaipaleen jälkeen kuljetaan pieni pätkä kuntopolkua, ylitetään sähkölinja ja saavutaan Valkealanväylän varteen, Käyräjoen Myllynkoskelle. Joen vastarannalla seisoo vielä vanha myllyrakennus muistuttamassa vanhasta ajasta. Toisella puolella on kahvila, jonka kesäterassilla voi pitää taukoa katsellen alas idyllistä koskea.
Käyräjoen ylittävän sillan jälkeen hiekkatienousussa polku kääntyy vasemmalle kohti Myllynmäkeä. Alhaalla rannassa kumpuileva ulkoilupolku on elämys. Pian saavutaan Lautaron uimarannalle, reitin kolmannelle hyvälle taukopaikalla. Uimarannan jälkeen loppumatka kuljeteen hiekka- ja asfalttitietä sekä kevyenliikenteenväylää. Ennen Käyrälammen uimarantaa on Tykkimäen sauna, jonka terassilla voi vaikka palkita itsensä virvoittavalla juomalla.
Reitti on epävirallinen, eikä sitä ole merkitty. Suunnistamista auttaa kartta tai navigointilaite. Pieni eksyminen on sallittua. Bikehike järjestää ryhmille opastettuja retkiä.

Soveltuvuus ja vaativuus
Tämä perustasoinen(3) reitti soveltuu moneen: maastopyöräilyn harrastaja nauttii reitin maukkaista kinttupoluista ja kumpuilevasta maastosta. Luonnossa liikkujalle tarjoutuu hienoja maisemia ja korpitaivalta. Retkeilijälle reitillä on kesäisin tarjolla hyviä taukopaikkoja ja runsaasti palveluja. Myös aloitteleva maastopyöräilijä uskaltautunee matkaan kartan tai navigointilaitteen kanssa. Vaikeimmat polun kohdat voi aina taluttaa. Matkan pituuden ja rasittavuuden vuoksi ei suositella ajettavaksi pienten lasten kanssa. Reitillä jossain määrin teknisempiä paikkoja, kuten tuulenkaatojen ylityksiä.

Klikkaa suurempi kartta

Prosentteina

Teknisyys80%
Fyysisyys80%
Ajonautinto90%
Saavutettavuus90%
Palvelut95%

Katso myös << Mielakan kierros